Oszczędzanie w kuchni

kuchniaW kuchni także można oszczędzać. Nie zawsze jesteśmy świadomi że marnotrawimy energię.

KUCHNIE ELEKTRYCZNE

  • należy gotować w małej ilości wody w zamkniętych naczyniach
  • do potraw o długim czasie gotowania powinno się wykorzystywać szybkowar (zaoszczędzamy w ten sposób 70% czasu i około 40% energii)

  • garnki, patelnie powinny mieć dno gładkie i dobrze przewodzące ciepło
  • wielkość garnka winna być dopasowana do wielkości płyty grzejnej (średnica garnka powinna być o 2 cm większa od średnicy płyty grzejnej)
  • można wykorzystać już dostarczoną energię cieplną i wyłączać płytę grzejną już na 10 min. przed końcem gotowania

LODÓWKA, CHŁODZIARKA, ZAMRAŻARKA

  • lodówkę należy często odmrażać
  • należy dbać o prawidłowy stan uszczelek
  • zamrażarki nie powinno się otwierać zbyt często
  • lodówka powinna być ustawiona z dala od wszelkich źródeł ciepła i nie powinna być narażona na bezpośrednie promieniowanie słoneczne
  • do lodówki wkładamy tylko potrawy ochłodzone i w miarę możliwości w szczelnych pojemnikach
  • krata skraplacza lodówki nie może być przykryta
  • kupując chłodziarko-zamrażarkę w klasie energetycznej B zamiast w C możesz zaoszczędzić około 26% energii elektrycznej

DROBNY SPRZĘT AGD

  • małe ilości wody należy ogrzać grzałką elektryczną lub czajnikiem elektrycznym
  • usuwając systematycznie kamień w naczyniach do gotowania wody można zaoszczędzić około 10% energii
  • należy gotować tylko taką ilość wody, jaka jest aktualnie potrzebna
  • przygotowanie kawy czy herbaty w ekspresie wymaga mniejszej ilości energii niż gotowanie wody w czajniku na płycie grzewczej lub kuchni gazowej

ZMYWARKA

  • przed włożeniem naczyń do zmywarki należy usunąć resztki jedzenia
  • należy uruchamiać zmywarkę, gdy jest pełna
  • jeśli płuczesz naczynia przed włożeniem ich do zmywarki korzystaj z chłodnej wody
  • należy ustawiać naczynia zgodnie z instrukcją producenta zmywarki
  • należy używać oszczędnego programu suszenia

ZLEWOZMYWAK

  • Napraw kapiące krany wymieniając uszczelki. Jeżeli kran kapie z częstotliwością 1 kropli na sekundę można oczekiwać utraty 11935 litrów wody rocznie. Zostanie to dodane do kosztów Twojego rachunku za wodę i ścieki.
  • Zmień wszystkie nie oszczędzające wody krany, przez zainstalowanie napowietrzaczy (aeratorów) z ogranicznikiem strumienia
  • Kiedy zmywasz ręcznie napełnij jedna komorę zlewu lub miskę wodą z płynem. Spłukuj szybko po niewielkim strumieniem bieżącej wody.
  • Przechowuj wodę do picia w lodówce, a nie odkręcaj jej za każdym razem, kiedy chcesz się napić zimnej wody.
  • Nie używaj bieżącej wody do rozmrażania mięsa lub mrożonek. Odmrażaj jedzenie przez noc w lodówce lub mikrofalówce.
  • Aby dobrze spłukać odpady ze zlewozmywaka potrzeba dużo wody. Jeśli masz taką możliwość załóż kompostownik na odpadki jedzenia, gdyż nawet kosz na śmieci nie jest do tego odpowiednim miejscem.
  • Rozważ zainstalowanie natychmiastowego podgrzewacza wody do kuchni, aby nie odkręcać wody, czekając na jej podgrzanie. To obniży koszty w Twoim gospodarstwie.
  • Zaizoluj rury. Będziesz miał szybciej ciepłą wodę i unikniesz jej marnowania, kiedy się podgrzewa
  • Dostosowując temperaturę ciepłej wody, zamiast zwiększać strumień spróbuj go zmniejszać.